In fiecare zi, o persoana normala rosteste in medie cam 25.000 de cuvinte. Intr-un singur an, asta inseamna, puse laolalta, peste o suta de carti a cate 500 de pagini. Dar cat la suta din aceste cuvinte au fost folosite cu rost, pentru a exprima sau comunica ceva util sau frumos? Cate din aceste o suta de carti ar fi pline de barfe, nimicuri, injuraturi, minciuni, exagerari, vorbe grele? Ce titluri ar avea aceste carti? Si in cate pagini am putea inghesui acele cuvinte care au adus bucurie, au construit, au mangaiat, au vindecat ori au creat?
Cuvantul, prin puterea lui extraordinara, poate provoca dezechilibre in Univers, in natura, in corpul omenesc - asta in cazul in care cuvintele noastre servesc raului. Daca acestea servesc binelui, atunci se creeaza armonia.
Dreptatea dumnezeiasca vizeaza de asemenea cele trei categorii de cuvant: cel gandit, cel rostit si cel scris. Mantuitorul Isus Hristos i-a mustrat pe toti cei care cred ca pacatele cu gandul sunt mici, gasind in pofta aprinsa dupa femeie, preacurvie, si in ura pe care o purtam aproapelui, desfiintarea acestuia ca om, adica omorarea lui. Blestemele, fagaduintele, juramintele solemne ale Vechiului Testament sunt tot atatea marturii despre puterea cuvantului rostit.
De aceea, multi monahi iubesc tacerea pentru ca sunt constienti de gravitatea caderii prin cuvant. Nu trebuie sa fii monah ca sa te opresti din a judeca pe cineva sau a spune ceva rau. Ci trebuie sa fii chibzuit, pentru ca granita dintre a spune ceva rau sau ceva bun este asa de subtire incat uneori vorbirea de rau se confunda cu cealalta. Deci, dupa cum cuvantul rau ne doboara fara preget, tot asa cuvantul bun are o mare putere mantuitoare.Trupul nostru va pieri ca oricare alt trup, dar cuvantul nostru va ramane dupa noi, si astfel, si pentru cuvantul rau, dar si pentru cel bun vom da socoteala.
Va las cu muzica de calitate , restul e tacere !
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu
Va multumim pentru commentariu